środa, 16 listopada 2016

Naturalnie, ...NATURALNIE!


Tydzień temu trafiła w moje ręce genialna książka genialnego kucharza. Alain Ducasse. Fanom kuchni nietypowej (może dla nas - mieszkańców kraju nad Wisłą nietypowej?) nie trzeba książki długowyczekiwanej na polskim rynku przedstawiać.


Naturalnie według Alaina Ducasse


Książka przedstawia swoistą filozofię życia wręcz: gotuj naturalnie, kupuj na lokalnych rynkach, unikaj przetworzonej żywności..i co najważniejsze: jedz zgodnie z porami roku. 

Nie jest to książka wegetariańska czy też wegańska. 


Ale od początku...


Na początku mamy zaprezentowane poglądy...na życie bardziej, niż na tylko li sposób przyrządzania posiłków. Czyli dlaczego warto chodzić na targ,  czemu lepiej korzystać z koszyka, aniżeli z plastikowej torby...Dlaczego warto kupować produkty ekologiczne (chyba nikogo nie trzeba do tego przekonywać!), wreszcie dlaczego warto kupować od lokalnych dostawców i po co popierać zrównoważone rybołówstwo. I że lepiej jeść mniej mięsa, a więcej warzyw! 
Jak się domyślacie- taka filozofia mi odpowiada, bo jest de facto moją filozofią!


...interesujący spis treści..

Wszystkie przepisy pogrupowane są porami roku - co w przypadku korzystania głównie z sezonowych produktów jest po prostu sensowne i logiczne. 
Lepsze są zawsze truskawki prosto z pola, niż te prosto ze szklarni podsypane połową tablicy Mendelejewa. 

... zima...

Bardzo fajne są nienachalne wstawki dotyczące wybranych produktów, jak na przykład ....





....jabłek!


Dużą zaletą książki oprócz bardzo ładnych fotografii jest to, że przepisy są..nieskomplikowane i wszystkie zachęcają. No, może nie wszystkie..te z mięsem mnie nie zachęcają :-), ale podejrzewam, iż mięsożercy się skuszą. Przepisy nie są typowe dla polskiej, ciężkiej kuchni, albo tej którą proponuje Pan Okrasa w książce, którą można dostać za 1 grosz, gdy się kupi za ...300 PL produktów w   jednej z sieci sklepów (o tej książce za moment na blogu będzie, mam już ją bowiem od tygodnia...).




...apetycznie wygląda, nie dam tylko jednego składnika..zgadnij czego nie dodam? :-)...


Podsumowanie, czyli brawo Wydawnictwo Dwie Siostry!



Książka jest genialna, genialne są i przepisy, i wydanie książki. Wydawnictwo Dwie Siostry do tej pory kojarzyło mnie się głównie z książkami dla dzieci, a tu taka miła i smaczna niespodzianka. W książce każde zdjęcie (no, prawie każde :-), zachęca do tego, aby przepis wypróbować. Bardzo przydatny jest indeks potraw według czasu ich przygotowania. 
Naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie!
GENIALNIE chciałoby się dodać. 
Aha, w książce nie znajdziesz mnóstwa ciast z kremem, czy serników, ale  wiśniowe clafoutis z migdałami i tak lepsze!



Tytuł:                           Naturalnie, prosto, zdrowo, smacznie
Autorzy:                      Alain Ducasse, Christophe Saintagne, Paule Neyrat

Wydawca:                   Wydawnictwo Dwie Siostry, 2016

Rekomendacja:         MUST HAVE !!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz