środa, 2 listopada 2016

Wilno, wspomnień czar....smaków czar...

Wilno, ...ach Wilno..


Uwielbiam pięknie wydane książki kucharskie, które zawierają nie tylko przepisy czy zdjęcia, ale i opowieści. 

Wilno. Rodzinna historia smaków

...ech te smaki z dzieciństwa...

Pozycja "Wilno. Rodzinna historia smaków" jest takim przykładem. Skusiłam się na zakup głównie dla przepisu na śliżyki. Moi Dziadkowie z obu stron to „Wilniuki”, całe moje dzieciństwo to opowieści o pięknie tamtejszej ziemi. To smaki i zapachy prawdziwego chleba z pieca chlebowego, którego nie wolno jeść na gorąco bo będzie „skręt kiszek”, to podsytka na wigilijnym stole i ziemniaki jedzone niemal codziennie w milionie postaci. Śliżyki Babcia zawsze robiła „na oko”- Babci nie ma a ja nie umiem powtórzyć smaku, może dzięki tej książce się uda. 


...lizaki...

Autorka doskonale oddaje tamtejszy klimat. Pięknie opowiada o tradycjach i codziennym życiu, oprowadza nas po całym Wilnie i mniejszych miejscowościach. Odwiedzamy ryneczki i restauracje oraz kuchnie tamtejszych gospodyń- a kuchnie to nie byle jakie. 
Litewska pani domu nie zaprasza na kawę- tam przypadkowe wstąpienie do kogoś na chwilę kończy się ucztą, nie do wyobrażenia w zachodnim, zaganianym świecie. U nas w domu jak pojawiali się goście – stół musiał być migiem zastawiony aż do ostatniego skrawka. Teraz już rozumiem skąd się to wzięło. 

...a może to nie jest książka kucharska???...

Świetne są przypisy Babci Genowefy, babcine wariacje na temat przepisów. Czy ktoś wie, że wystarczy do kiszonej kapusty dodać kilka plasterków buraków a nabiera kapusta pięknego koloru. Takich smaczków jest tam mnóstwo !


...raczej nie dla vegan :-)..., ale poczytać też mogą !...


Książka z kategorii must have dla miłośników tradycyjnej kuchni pełnej mięsa i śmietany. 
                                                                                          

           Reniferka


Tytuł:                           Wilno. Rodzinna historia smaków
Autorzy:                      Ewa Wolkanowska-Kołodziej

Wydawca:                   Wydawnictwo Agora, 2016

Rekomendacja:         MUST HAVE DLA MIĘSOŻERCÓW! (Vege mogą poczytać!)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz